nedeľa 28. februára 2016

Pod kožou (Under the Skin) - Film vs. Kniha


Žáner: sci-fi/horor/thriller/drama
Krajina: Veľká Británia/USA/Švajčiarsko
Rok: 2013
Réžia: Jonathan Glazer
Predloha: kniha od Michaela Fabera
Hrajú: Scarlett Johansson, Kryštof Hádek...





Film vs. Kniha. Pod kožou je veľmi originálny počin od spisovateľa Michela Fabera, žijúceho v Škótsku. Pod kožou je jeho prvým románom a vyniesol ho do žiarivého spisovateľského neba, získal mnoho ohlasov a bol preložený do kopu jazykov. Spisovateľ ním preukázal svoju originálnosť a čitateľovi v ňom ponúkol veľký priestor na zamyslenie.


Film je menej vydareným kúskom. Či už je to režisérovým pohľadom na knihu alebo dĺžkou celého filmu, ani spolovice v ňom nie je zobrazený dej knihy, ktorá mala slúžiť ako predloha, keďže je to všade vedľa filmu písané, a stal sa nudným a zdĺhavým vyobrazením niečoho, čo sa dá sťažka nazvať sci-fi. Režisér sa knihou iba inšpiroval a akoby natočil diametrálne odlišný film, iba s minimálne podobnými prvkami, mysliac si, že keď do hlavnej úlohy nasadí herečku Scarlett Johansson, ktorá je vo viacerých situáciách vo filme nahá, zaručí mu to úspech. Pravda je však taká, že divák, ktorý si pred zhliadnutím tohto snímku najprv neprečítal knihu, do jeho konca nepochopí, o čo v ňom vlastne išlo, nehovoriac o nezmyselných scénach s čiernym močiarom, ktoré by nepochopil ani ten, čo si knihu predtým prečítal.
Vo filme absentujú vtipné dialógy, zaujímavý výber Isserleyných obetí mužského pohlavia, farma, na ktorej sa konali krvavé jatky, návšteva z vesmíru, ktorá k nim prišla skontrolovať “výrobný“ proces, duchaplné dialógy a zlé psychické rozpoloženie Isserley, dokonca ani jej vizáž nebola vo filme rovnaká ako v knihe a práve tá mala navodiť divákovi dojem, že s touto osobou nemôže byť niečo v poriadku. Všetky takéto jemné indikátory sa mali podieľať na postupnom navnaďovaní napätia a interesu u diváka a mali ho takisto donútiť zamyslieť sa nad týmto svetom, v ktorom žijeme a nad istou brutálnosťou, ktorej je každý jedinec na tejto planéte schopný a nad ktorou mnohí zatvárajú oči.
Pri tomto filmovom kúsku sa u mňa potvrdilo to, čo sa stáva už istou samozrejmosťou – kniha je jednoducho neprekonateľná a žiadny film nedokáže zobraziť posolstvo, ktoré v sebe nesie, pretože sú to práve vnútorné monológy hlavnej postavy, ktoré so sebou prinášajú tie najzásadnejšie myšlienky a utvárajú obraz celého deja.





Ukážka hlavnej myšlienky: 

„Pod kožou sme všetci v zásade rovnakí: bohužiaľ tam máme okrem inej výbavy aj dispozíciu k necitlivosti a krutosti a nie je treba mnohé, aby sa prebudila a rozvinula.“ – Michel Faber, Pod kuží, 2.vyd., 2013, s. 252.

„Obluda, ktorá útočí zvonka, je rovnaká ako tá, ktorá útočí zvnútra.“ – Michel Faber, Pod kuží, 2.vyd., 2013, s. 253.  

Ukážka veľmi vtipného dialógu medzi Isserley a jedným stopárom:
„Co vás dnes přivedlo na silnici?“ zeptala se vstřícným tónem Isserley.
„Dyž sem jen tak vysedával doma, měl sem dojem, že mi z toho jebne.“
„Takže momentálne nemáte práci?“
„Tady u nás žádná práce néni. Nic takovýho, kurva.“
„Jenže státní správa po vás přesto chce, abyste si nějakou práci hledal, co?“
„Sem v ňákym jejich zasranym školicim kurzu,“ vyštěkl vztekle. „Říkaj, že dyž si najdu ňáký starý páprdy a napovídám jim spoustu kecu vo zasraným ústředním topení, pověděj tý státní správě, že už nemusím bejt na podpoře, jasný? Je to jen zkurvenej úplatek, že abych držel hubu. Chápete to?“
„Je to svinstvo,“ přikývla Isserley a doufala, že se vyjádřila přiměřeně jeho slovníku.
-Michel Faber, Pod kuží, 2.vyd., 2013, s. 35.


V tomto súboji jednoznačne zvíťazila Kniha! Film je veľmi slabým odvarom tohto geniálneho diela, ktoré nič neprekoná.
Kniha: 100%
Film: 30%

Ilustrácia zo záverečnej scény filmu je od nesmierne nadaného umelca s prezývkou Godmachine, ktorého ďalšiu tvorbu nájdete na stránke: http://godmachinedesigns.blogspot.sk/
Vydal už i knihu svojich kresieb, ktorá je dostupná na stránke:
http://www.thefloodgallery.com/products/the-art-of-godmachine





                                                                                                                        DyingAngel

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára