štvrtok 4. augusta 2016

Stephen King - Carrie (Film vs. Kniha)

Stephena Kinga, kráľa hororu, azda netreba predstavovať skalopevným fanúšikom hororov. 
Jeho prvé dielo, ktoré ho vynieslo do pomyselnej siene slávy, bolo práve o šikanovanom dievčati Carrie, ktoré doma terorizovala fanaticky nábožensky založená matka, a ktoré sa napokon rozhodlo pomstiť všetkým ľuďom z malého mestečka, voči ktorým sa cítilo ukrivdene. 
Stredoškoláčka Carrie v sebe objavila nadprirodzené, paranormálne, telekinetické schopnosti a odvtedy sa jej život pomaly zlepšoval. Lenže s mocou rastie chuť, a tak svoju silu napokon využila na krvavú pomstu.
Stephen King toto dielo napísal trochu netradičným spôsobom - spojil prozaický text s novinovými výstrižkami, ktoré referovali o krviprelievaní v mestečku Chamberlaine, a so svedeckými výpoveďami niektorých obyvateľov, čo iba pridalo na autenticite celého príbehu.


O vzniku knihy:

Stephen King mal svoj rukopis Carrie schovaný v šuplíku a už by naňho aj zabudol, keby ho negniavila tiaž nedostatku financií, a tak si naň spomenul, zavolal svojmu agentovi, pričom od začiatku tomuto príbehu nedával veľkú šancu. King si myslel, že zo všetkých jeho románov je Carrie tým najhoršie speňažiteľným.

Stephen King sa o Carrie vyjadril nasledovne: "Keď som s ňou pracoval, stále som si hovoril, že je to síce moc pekné, ale nikto nebude chcieť čítať imaginárny príbeh o tomto dievčati z mainského mestečka. Je to pesimistické, depresívne a je to fantasy."

V 70. r. boli horory a poviedky o duchoch v móde. Romány, ktoré predtým poslal svojmu agentovi, neboli horory, no Carrie áno. A mala veľké šance na úspech.

Netrvalo dlho a knižku poslali do tlače. King za ňu získal veľkú zálohu. V kancelárii agenta dokonca rozpútal vášnivú debatu kvôli úvodnej scéne, v ktorej Carrie dostane prvú menštruáciu a je bombardovaná tampónmi a vložkami.

Paperbacky mizli ako po masle, a to bola pritom iba Kingova prvotina. Onedlho okolo neho začal vetriť Hollywood a predali sa práva na film spoločnosti Twentieth Century Fox.

Carrie bola vydaná v r. 1974 v pevnej väzbe za odporučenú cenu 5,95 dolárov. 

O filme:

V novembri r. 1976 vstúpila do kín Carrie a prvý film bol natočený podľa románu. Režisérom bol Brian De Palma. 
Film sa stal trhákom a na S. Kinga sa uprela pozornosť nového obecenstva. 
" Film dotlačil do kníhkupectva i jedincov, ktorí by si knihu normálne kúpiť nešli." - George Beahm, autor niekoľkých kníh o Kingovi.

S. Kingovi sa Palmova adaptácia páčila, dokonca i výkon hlavnej herečky Sissy Spacekovej: 
"Film je v mnohých smeroch štýlovejší než moja kniha, o ktorej si síce myslím, že je chytľavým čítaním, ale je zaťažená určitou ťažobou, nádychom búrky a vzdoru, ktorý vo filme nie je."

Vo filme však niektoré scény chýbajú kvôli špeciálnym efektom, na ktoré Palma nemal peniaze.
Film pomohol predať Kingovi knižku a prilákal ďalších čitateľov. 

Film z r. 2013:

Najnovší remake Palmovho filmu nemal až taký skvelý ohlas ako originálna verzia. Samotný King sa vyslovil, že nechápe, načo mala byť natočená ďalšia verzia:
"Niet dôvodu, aby mala byť natočená nová verzia, pretože originál je taký skvelý, dokonca na niektorých miestach lepší než kniha."
Taktiež dodal: "Nový film by mohol byť zábavný, keby si ho vzal do rúk režisér Lynch alebo Croenberg." 

Ako vieme, nestalo sa tak, a dopadlo to tak, ako to dopadlo - podľa môjho názoru je to "čistý Hollywood" pre teenagerov a pre tých, ktorí nemajú radi krvavé, desivé horory, a tento druh Carrie je prijateľnou verziou aj pre "mamičky s deťmi". Nepáči sa mi taktiež, aký nový druh "čitateľov" tento počin pritiahol ku S. Kingovi. V dnešnej dobe sa mi zdá, že Kinga číta už aj "celebrita s IQ húpacieho koníka"... 

Hlavnú rolu si to zahrala herečka Chloe Grace, ktorá je celkom sympatická, ale na môj vkus príliš nežná na charakter Carrie. Tento najnovší počin má s knihou najmenej spoločného, herecké výkony neboli natoľko autentické ako v originálnej verzii, takisto tu nebolo cítiť ten povestný "old school" štýl hororu, čo mi chýbalo. Je to jednoducho "slaďák" novodobej éry na jedno pozretie...

V tomto súboji jednoznačne vyhráva knižka:-) Keď už film, tak jedine originálna verzia zo 70. rokov! A keď si chce niekto oddýchnuť od náročného pracovného dňa, môže si mrknúť i novú verziu, ale nie je tam toľko cítiť Kingovho ducha.    



   
   

2 komentáre: