štvrtok 10. marca 2016

Démoni naprieč mytológiou

Dávna mytológia je opradená netvormi a rôznymi príšerami, ktoré si ľudstvo predstavovalo a ústnym podaním medzi sebou šírilo.
Toto je 10 najhorších démonov, ktorí sú obsiahnutí v rôznych náboženstvách na svete.

Mytológia je plná veľmi zaujímavých tvorov, ktoré stoja za zmienku, a to najlepšie sa skrýva na konci tohto zoznamu:

1) Abyzou
Svoj pôvod má v židovskej mytológii. Tomuto ženskému druhu démona sa pripisovala zodpovednosť za potraty, narodenie mŕtveho plodu, či za detskú úmrtnosť. Verilo sa, že Abyzou bývala neplodná, takže tieto akty zapríčiňovala ženám z dôvodu žiarlivosti. Často je zobrazovaná s hadími a rybími atribútmi. 



2) Agares
Svoj pôvod má v kresťanskej démonológii. Tento mužský démon zapríčiňuje tornáda, taktiež je to démon, ktorý kontroluje zemetrasenia. Ovláda mnoho jazykov, zameriava sa na ich zneuctenie a etnické komolenie. Taktiež sa verilo, že je vládcom západnej časti pekla a má pod sebou 31 légií démonov. Je jedným z najčudnejšie vyzerajúcich démonov. Často je vykreslený ako bledý starší muž, ktorý jazdí na krokodílovi s jastrabom na prste.


3) Aka Manah
Svoj pôvod má v mytológii Zoroastrianizmu (je to jedno z najstarších a najmocnejších náboženstiev, ktoré kombinuje kozmogónický dualizmus a eschatologický monoteizmus). Jeho názov znamená „manah, ktorý stvoril diabla“. V tomto prípade slovo „manah“ reprezentuje „myseľ“. Mnohí ho opisujú ako démona „diabolskej mysle“, „diabolského zámeru“ alebo „diabolského myslenia“. Jeho úlohou je zabrániť ľuďom plniť si ich morálne povinnosti (ako napr. byť dobrým rodičom, zachraňovať životy a pod.). 


4) Ala (pl. Ale)
Svoj pôvod má v slovanskej mytológii a kresťanskej démonológii. Ale je pár démonov, ktorí vykonávajú diablove činy, ale môžu aj pomáhať. Zbožňujú vytvárať zlé počasie (obzvlášť hromy, blesky). Tiež sa hovorilo, že pojedajú deti. Vraj bývajú takí hladní, že by boli schopní zjesť aj slnko alebo mesiac, vytvárajúc tak zatmenie. Dokážu vážne poškodiť ľudský fyzický i psychický život. Dokážu človeka i posadnúť. Ak človek berie Ala s rešpektom, môže mu zachrániť život a urobiť ho bohatým. Ala sa bojí orlov. Niektorí hovoria, že vyzerajú ako vrany, iní zas, že ako mraky alebo temný vietor. Mnohí ich opisujú ako hadov, či drakov. Verilo sa, že žijú v jazerách, v mrakoch, v nedosiahnuteľných horách, v lesoch, v jaskyniach alebo na gigantických stromoch.


5) Asag
Svoj pôvod má v sumerskej mytológii. Je jedným z mnohých démonov, ktoré spôsobujú choroby. Tiež sa verilo, že je až taký nevýslovne škaredý, že jeho prítomnosť spôsobuje uvarenie ryby zaživa v riekach. 


6) Belphegor
Svoj pôvod má v kresťanskej démonológii a v kabalickej mytológii. Jeho začiatok sa datuje pred mnohými rokmi v Asýrii. Jeho prvým menom bolo Baal-Peor, bol spájaný so smilnými orgiami a inými typmi obscénností. Izraeliti ho uctievali vo forme falického božstva (penisový tvar). Neskôr, v kabalickej mytológii, to bol démon, ktorý spôsoboval u ľudí paranoju a ktorý ich dokázal zvádzať peniazmi a úplným zdravím. V 16.st. sa jeho meno zmenilo na Belphegor a zmenila sa aj jeho stratégia. Zameral sa na invenciu – vymýšľanie si. Dokázal naznačiť bláznivé nápady ľuďom a využil ich lakomosť k svojmu zvýhodneniu, keď sa stali úspešnými.
Podľa legendy, Belphegor bol zoslaný na Zem z pekla opodstatniť vyvrátenie povesti, že manželstvo môže byť výsledkom šťastia. Nenašiel žiadny dôkaz, že je šťastie možné v manželstve, a tak sa rozhodol ostať na Zemi.
Verilo sa, že je najsilnejší v Apríli a bol taktiež veľvyslancom pekla vo Francúzsku. Belphegor zohral svoju úlohu aj v Miltonovom Stratenom raji. Je zobrazovaný ako fúzatý démon s rohami a pazúrmi, alebo ako prekrásna mladá žena.


7) Jikininki
Svoj pôvod má v japonskej budhistickej mytológii. Jikininki sú duchovia sebeckých, lakomých alebo bezbožných ľudí. Hovorilo sa, že boli prekliati, aby jedli mäso z ľudských mŕtvol. Tiež sa hovorilo, že brali cenné predmety mŕtvym. Nenávideli samých seba. Tvrdilo sa, že sú takí desiví na pohľad, že by daný pohľad človeka dokázal paralyzovať strachom. Jikininki vraj dokážu prebrať ľudskú podobu a dokážu viesť normálny život počas dňa. 


8) Pontianak
Svoj pôvod má v indonézskej mytológii. Sú to duchovia slečien, ktoré zomreli počas rodenia a stali sa nemŕtvymi. Desia ľudí (najmä mužov) a následne vytrhnú ich vnútorné orgány, aby sa nakŕmili so svojimi pazúrmi. Pontianak vedeli, kto ich za života zneužil alebo zradil, a tak chlapom odstraňovali genitálie vlastnými rukami. Sú podobné vampírom. Ak Pontianak vydáva hlasitý krik, je ďaleko, ale ak vydáva jemný plač, je nablízku. Verilo sa, že žijú na banánovníkoch.


9) Lady Midday (Poludnica)
Svoj pôvod má v slovanskej mytológii. Je to unikátny ženský démon. Hovorilo sa, že riadi húževnaté otázky a konverzuje s robotníkmi, ktorí pracovali na poliach počas najhorúcejšej časti dňa v lete. Každá nesprávna odpoveď alebo spontánna zmena témy viedlo k sťatiu hlavy s kosou alebo s veľkými nožnicami. Poludnica je personifikáciou úpalu a dokáže dať človeku šialenstvo alebo chorobu z úpalu. Jej opis je variáciou medzi 12-roč. dievčatkom, starou ženou, až po všeobecne prekrásnu ženu.


10) Lamashtu
Je to desivý démon, ktorý má svoj pôvod v sumerskej a mezopotámskej mytológii. Hovorilo sa, že desí ženy počas a na konci ich tehotenstiev. Taktiež sa hovorilo, že unáša deti, pokiaľ sa kŕmia materským mliekom. Kŕmila sa ich krvou a kosťami. K jej ďalším záľubám patrilo zamorenie jazier a riek, dokázala znemožniť úrodu, vyciciavala krv z mužov, vytvárala spánkové poruchy, šírila choroby a prinášala nočné mory. Lamashtu bola taká diabolská, že tehotné ženy rituálne povolali démona Pazuzu, aby sa pred ňou ochránili. Pazuzu a Lamashtu boli odjakživa silnými rivalmi. Pazuzu bola známa pre hladomor a sucho. Lamashtu bola opisovaná ako mytologický hybrid, s hlavou levice, so zubami a ušami osla, s nohami vtáka, s chlpatým telom a dlhými, ostrými prstami a nechtami. Zvykne držať hadov alebo sa stará o prasa a psa, držiacich vo svojom náručí.       

    DyingAngel

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára