štvrtok 17. marca 2016

F. Paul Wilson - Pevnosť

F. Paul Wilson – Pevnosť


Anglický originál: The Keep
Rok vydania: 2011
Rok napísania diela: 1981
Počet strán: 504
Nakladateľstvo: XYZ, Praha


Názor veľmajstra hororu S. Kinga na toto dielo: „Jeden z najlepších hororových príbehov, ktoré som kedy čítal.“

Anotácia: Dej hororového románu sa odohráva v období 2.sv. vojny v odľahlom priesmyku v Transylvánii, kde čelí nacistická armáda zlu ešte horšiemu, než predstavuje ona sama. K čomu bola postavená pevnosť, z ktorej má jednotka vojakov wehrmachtu a SS komanda strážiť priesmyk? K čomu slúžia kríže, ktoré lemujú steny pevnosti? Kto alebo čo sa v pevnosti skrýva? Zlo si vyberá obete z armády vojakov. Panika a strach narastajú...
Strhujúce napätie, tajomno a reálie druhej svetovej vojny sa spájajú v jedinečnom románe, ktorý sa celých deväť týždňov držal na špici newyorských bestsellerov a nastúpil úspešnú cestu za čitateľmi po celom svete.


Moje hodnotenie: Tento román je takou pomyselnou hororovou rozprávkou, v ktorej takisto napokon možno očakávať zvíťazenie dobra nad zlom a v ktorej nechýba ani výskyt temných síl, ktoré s brutálnymi opismi nadobúdajú hororový ráz, dokonca je tu prítomná aj láska a erotická zápletka, ktorá na chvíľu odľahčuje dej od napätia a strachu.
Kniha sa číta veľmi dobre, dej je pútavý, má v sebe fantastické prvky a mystické, hororové ladenie. Obávala som sa trochu hlavných postáv, ktoré mali byť v podaní vojakov 2. sv. vojny, keďže túto tematiku príliš neobľubujem, ale do deja sa vojenská problematika nepremietla takým spôsobom, že by prevzala hlavný motív celého diela, ale sa stala len jeho okrajovou časťou a vojna nezohrala v románe prednostné miesto. Celý čas išlo o rozlúštenie záhady vojakmi, čo je tá čudná pevnosť zač, kto financuje jej chod, kto v nej býva alebo býval a prečo sú všade vôkol nej kríže... Keď prví vojaci, ktorí mali hliadku, nabúrali jej štruktúru, každú noc začalo dochádzať k brutálnym krvavým vraždám, ktoré nemohli vzísť z ľudskej ruky. Do deja vtrhne paradox v podobe židovského, vetchého, chorého učiteľa a jeho krásnej dcéry Magdy, ktorí budú nacistickým vojakom pomáhať v rozlúštení záhady a študovať staré okultné knihy, ktoré objavia v útrobách pevnosti a o ktorých zistia, že sú to nesmierne staré exempláre, dávno vymiznuté a mnohé z nich prekliate.
Každú noc začne “príšera“, ktorá obývala pevnosť a ktorú vojaci prebudili z dlhého spánku, navštevovať starčeka a lákať ho na svoju stranu, aby tým získal spojenca.  
K pevnosti sa jedného dňa dostane aj krásny, svalnatý, silný muž menom Glaeken, do ktorého sa Magda zamiluje. Ich láska okorenila dej miernym stupňom erotiky a spríjemnila čítanie.
Glaeken napokon prináša rozuzlenie celej zápletky a všetko vypláva do svetla pravdy.
Zhrnutie: román je pútavý od začiatku do konca. Vôbec som sa pri ňom nenudila. Nechýba v ňom tajomno, ani láska. Je napínavý, hrôzyplný a opradený bájnou legendou, ktorá dáva celému deju rozprávkovú podobu.
10/10
DyingAngel

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára