pondelok 21. marca 2016

Paul Tremblay - Hlava plná duchov

Anglický originál: The Head Full of Ghosts
Rok vydania: 2016
Rok napísania diela: 2015
Počet strán: 315
Vydavateľstvo: Ikar

Anotácia: Život obyčajnej rodiny Barretovcov z provinčného prostredia Nového Anglicka sa rozpadáva, keď sa u ich 14-roč. dcéry Marjorie začnú prejavovať príznaky akútnej schizofrénie. Rodičia sú zúfalí, lebo lekári nie sú schopní zastaviť Marjorinu čoraz väčšiu pomätenosť. Keď sa z ich pokojného domova stáva dom hrôzy, po istom váhaní sa obrátia so žiadosťou o pomoc na miestneho katolíckeho kňaza. Otec Wanderly je presvedčený, že chorú tínedžerku posadol diabol, a navrhne exorcizmus. Spojí sa s produkčnou spoločnosťou, ktorá rada siahne po TV spracovaní ich prípadu.
O 15 rokov istá spisovateľka pripravuje o ich prípade knihu a absolvuje rozhovory s Marjorinou mladšou sestrou Merry. Keď si Merry vybavuje v pamäti dávne udalosti, ktoré prežívala ako 8-roč., vychádzajú na povrch dlho ukrývané tajomstvá a bolestné spomienky, neraz protirečiace tomu, čo sa vysielalo v TV.


Moje hodnotenie: O P. Tremblayovi som pred touto knihou nikdy nepočula, a to je vraj známy americký autor hororu, sci-fi a temnej fantasy literatúry. Príjemne prekvapil a rozhodne by som si od neho ešte čo-to chcela prečítať. Ku knihe – je to ľahko sa čítajúci psychologický thriller väčšmi než horor, aspoň pre mňa, i keď obsahuje pár morbídnych a krvavých scén, ktoré sa dajú priradiť k hororu a takisto je dej pretkaný stupňujúcim napätím, ktoré vrcholí na konci. Celý román je uzatvorený prekvapivou pointou, ktorá nebola úplne odhalená, ale ak je čitateľ schopný čítať medzi riadkami, domyslí si z toho, čo bola vlastne pravda v príbehu a kto v ňom „v skutočnosti trpel posadnutosťou“. Knihe však musím vytknúť isté štylistické chyby, ktorých obsahovala viac než desať, a nepôsobilo to príliš esteticky. Takisto pásmo rozprávača príbehu – bola ňou malá Meredith a doteraz neviem, či sa mi páčilo vykreslenie príbehu v jej podaní, alebo by deju väčšmi prospelo, keby bol podaný z hľadiska jedného z rodičov alebo samotnej Marjorie (ale to by zrejme nebola dosiahnutá prekvapivá pointa príbehu a už by sa dej pohyboval úplne v inej rovine, v rovine klasického podania exorcizmu a posadnutia démonom...). Táto kniha je však brilantne napísaným mysterióznym príbehom, ktorý sa v hlavách mnohých čitateľov natrvalo usadí a bude im v nich hlodať ešte dlho po prečítaní, pretože obsahuje v sebe široký interpretačný priestor.

9/10
Toto je moja krátka verzia príbehu, ako som ho pochopila ja, a tak tí, čo si túto knihu chcú prečítať a neprísť o literárny zážitok, NEČÍTAJTE:
Hlavnými protagonistami sú Barretovci. Otec, matka, mladšia dcéra Meredith a staršia, dospievajúca dcéra Marjorie. Ich otec mi prišiel dosť nábožensky založený, keďže sa pred každým jedlom modlil a neustále na svoju manželku doliehal, aby Marjorie “vyšetril“ kňaz. Ich matka mi prišla dosť pasívna a jej správanie bolo miestami dosť laxné a apatické, akoby rezignovala na život a osud jej dcér ju prestal zaujímať. Merry mala k Marjorie veľmi kladný vzťah, k svojej sestre pristupovala až zbožným spôsobom, bola pre ňu veľký vzor a všetko, čo povedala, temer vždy splnila a dôverovala jej (čo sa ukázalo ako nesprávne a zlé práve na konci príbehu). Marjorie bola už v tak dosť problematickom veku štrnástich rokov, kedy objavovala svoje telo a celý svet začala vnímať vlastným pohľadom, nie pohľadom svojich rodičov, avšak čo som vydedukovala z príbehu, do toho všetkého trpela aj istými psychickými problémami (v knihe neboli ostro a zjavne pomenované, a tak trpela buď schizofréniou, depresiami, úzkosťami...), ktoré si však jej (hlúpi a nevedomí?) rodičia vysvetlili po svojom a vyrozumeli z toho, že je posadnutá akousi mytologickou, démonickou entitou a treba na nej vykonať exorcizmus. Matka sa tomu síce spočiatku bránila, ale po mnohých hádkach s manželom napokon pristala, z čoho možno usúdiť, že silným vodcom v rodine bol práve otec a jeho náboženské zmýšľanie týmto získalo nezničiteľný prím. Marjorie nadáva, masturbuje, pľuje, zvracia, dokonca kadí uprostred vlastnej izby, čo môže v čitateľovi vyvolávať dojem, že to dievča musí byť fakt posadnuté, ALE... Nehrala to celé iba preto, aby jej rodičia (ktorí boli vo finančnej tiesni) získali potrebné financie, ktoré by im natáčanie dokumentárneho seriálu Posadnutosť mohlo priviesť?
Z môjho pohľadu bola Marjorie neprávom obvinená z posadnutia démonom. Trpela silnými psychickými poruchami a tie sa pretavili do takých podôb, aké boli v knihe vykreslené. Pasáže z blogu, ktorými interpretovala jej sestra dokumentárny seriál Posadnutosť už z pohľadu dospelej ženy, boli obohacujúcim dôkazom Merrynej inteligencie a jej pokusu o vyrovnanie sa s minulosťou, pričom disponovala širokou znalosťou hororu a brilantnou komparatistickou metódou objasnila celý dokumentárny seriál a odhalila jeho chyby a podvody, ktoré jeho producenti  spáchali na divákoch.
Na koniec záverečná scéna – otrávenie zvyšku rodiny – Marjoriina porucha narástla až do takých výšok, že si paranoidne domyslela otcovo pomätenie. Myslela si, že za všetko, čo sa v ich rodine deje zlé, môže jedine on a chystá sa ich otráviť jedom. A tak nahuckala Merry, aby mu vzala jed z pivnice a dala ho do špagetovej omáčky, a tým predídu katastrofe, ktorá sa na nich valí. Merry takú omáčku neznášala, takže by si ju tak či onak nedala, Marjorie jej sľúbila, že sa vyhorí na bolesti brucha a sľúbila jej, že sa ich rodičom nič nestane, lebo po malom množstve toho jedu iba zaspia a keď sa prebudia, bude po všetkom. Napokon však vysvitlo, že ju Marjorie oklamala a aj ona si z omáčky dala, pričom sa na ňu sprisahanecky dívala. O pár minút na to im hlavy odkväcli a Merry tri dni, neschopná racionálne premýšľať, strávila pri ich mŕtvych, pomaly hnijúcich telách, až kým ju nenašla teta. Tu sa znovu čitateľovi môže naskytnúť predstava, že to Marjorie našepkal do mysle nejaký démon, pretože ktoré racionálne premýšľajúce dieťa by chcelo zabiť svojich rodičov? Avšak, Marjorie nebola posadnutá, iba jej nebola správne poskytnutá lekárska pomoc, a jej neliečené psychické poruchy zapríčinili smrť ich rodičov.

      DyingAngel

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára